Ole suojana suuri puu

Alkusyksyn ajan taideprojektinamme on ollut Pienten puu. Idea lähti Facebookin Varhaiskasvattajan materiaalipankista, jossa eräs päiväkotiryhmä oli maalannut sekä lapsien että vanhempien kädet seinälle kahteen puuhun. Lisäksi seinällä oli kaunis runo.  Innostuimme tästä kovin: iso puu suojelee pientä myrskyltä. Siinä kiteytettynä niin vanhempien kuin työntekijöidenkin tehtävä. Käsien maalaaminen olisi myös osallistavaa ohjelmaa vanhempainiltaan. Aloimme kehitellä ideaa lisää. Mitä jos lapset tekisivät myös puiden taustan yhteismaalauksena? Tuumasta toimeen. Teippasimme A3 papereita ensin toisiinsa kiinni ja sitten vielä pöytään. Innokkaat pikkumaalarit saivat maalata eri sinisen sävyillä taivaan ja vihreillä ruohikon. Niin ikään Varhaiskasvattajan materiaalipankista löydetyllä vinkillä teimme maan: hiekkamaalauksella. Siinä riitti vähän isoimmilla lapsilla ihmettelemistä! Ihan oikeastiko laitetaan pensseli liimaan ja maalataan liimalla? Mutta hiekan päälle ripottelu vasta hauskaa olikin. Harvemmin sitä pääsee sisällä hiekkaleikkeihin.wp_20160809_14_41_06_pro

Kun tausta oli valmis, aikuinen teki kaksi eri kokoista puuta. Vielä puuttui aurinko. ”Mu maalaa!” Totesi eräs 2-vuotias. Hän maalasi maalaustelineellä paperin keltaiseksi, josta leikkasimme auringon. Toisen lapsen maalaamasta paperista yksi jo isompi lapsi leikkasi auringonsäteet. Ehkä hauskin osuus projektissa oli kuitenkin käsien maalaaminen. Osa maalasi käden itse tarmokkaasti ja osaa auttoi aikuinen. Hassua, kuinka pensseli kutitti kämmentä! Ja miten hienoja lehtiä tulikaan.

wp_20160831_09_05_08_pro           wp_20160831_09_36_43_pro

Viimeinen vaihe oli vanhempien kädenjäljet. Vanhempainillassa yleisten asioiden jälkeen, loppukevennykseksi, pyysimme vanhempia valjastamaan oman luovuutensa ja tarttumaan vuorostaan pensseliin. Tehtävä herätti hilpeyttä, mutta kaikki olivat hienosti mukana. Kiitos siitä vanhemmille!

Nyt on seinätaideteos Pienten puu valmis, tältä erää. Lapset ovat ihastelleet ja hämmästelleet omien vanhempiensa käsiä seinällä. Ja osa lapsista näkikin, kun äiti tai iskä askarteli lasta tuodessaan tai hakiessaan. Suuremmassa puussa ovat lomittain työntekijöiden ja vanhempien kädet. Niin on myös tarkoituksena olla kasvatustyössä. Olemme kaikki suojana pienelle, mahdollistamassa hyvän alun elämän alkutaipaleella.

  wp_20160909_12_02_06_pro

Ei pieni puu vielä myrskystä tiedä, ei pieni puu vielä myrskyä siedä.

Ole suojana pienelle, suuri puu, jotta pienellä juuret vahvistuu.