Tammikuu täynnä toimintaa

Tammikuu on lähtenyt nopeasti käyntiin päiväkodilla, Suomi 100v teemalla. Tuntuu, että juuri aloitettiin tämä vuosi ja nyt jo ensimmäinen kuukausi on vuodesta melkein kulunut.  Tämän kuun aikana olemme ehtineet käymään läpi Suomea rajojen, naapurivaltioiden sekä metsäneläinten ja kasviston avulla. Muutama esikoululainen innostui jo Suomen presidenteistä lukemaan tietoa. Tiedon avulla he pystyivät laittamaan presidenttejä aikajanalla oikeaan kohtaan. Tiedonjano tulevilla koululaisilla on suuri, joten tekemistä ja uuden oppimistaan saavat aikuisetkin tämän vuoden esikoululaisten kanssa keksiä haasteellisempaa tehtävää.

Esikoululaiset ovat tutustuneet maailman syntyyn. Tehtiin aikajana, johon laitettiin sen ajan kuvia ja esineitä mitä pystyttiin eri vuosikausista laittamaan janaan. Yksi esikoululaisista totesi heti alkuun, että ”mä en kyllä tajuu mitään”. Näimme kuinka pienen hetken ihmiset ovat olleet maapallolla, vaikka maapallo on ollut olemassa.Esikoululaist odottivat pitkään ihmistä tulevaksi maapallolle ja se odotus aiheutti ihmetystä. Ihmetystä herättivät niin erilaiset aikakaudet kuin muutkin pohdinnat kuten Mikä on atomi? Osaa esikoululaisista hieman jännitti erilaiset liskot ja hurjat eläimet, jotka ovat eläneet maapallolla.  Pohdintaa jäi varmasti kotiin asti ja selityksiä vanhemmille jaettiin uuden tiedon oppimisesta.

Luistelussa olemme käyneet kolmen viikon ajan kerran viikossa ja huomaamme kuinka taitaviksi lapset ovat oppineet. Alussa moni pienimmistä tarvitsi tukea pysyäkseen pystyssä ja viimeisellä kerralla uskallettiin jo kokeilla ilman tukea luistelemista. Nopeasti kehittyy niin luistelutaito kuin muutkin taidot kun annetaan yrittää sekä positiivisesti kannustetaan uusien asioiden kokeiluun.